Paradoxen


Sommige journalisten interviewen op de radio nogal eens collega's, een stokpaardje van me. Vandaag ondervroeg Clairie Polak Joris Luijendijk. Ze wilde weten wat Bush zojuist over "Enduring Freedom" had verklaard. De verbinding met onze man in het Midden Oosten viel ineens weg, waarop mevrouw Polak diens verhaal afmaakte. "Ik wist al wat hij ging zeggen", voegde zij daaraan ter verklaring toe. Zo direct had ik nog nooit iemand horen vertellen dat wij radioluisteraars goedgelovige sukkels zijn.

Enduring freedom. Maar dan toch niet voor de Pakistanen, mag ik hopen. Als daar morgen de democratie uitbreekt dan hebben we overmorgen een kernoorlog. Sommige dictaturen zijn heel fijn. JoegoslaviŽ was geweldig, en Egypte moet vooral zo blijven. "To make the world safe for democracy". De Amerikaanse oorlogsdoelen zijn wel veranderd!

Een land bestoken met bommen en voedselpakketten! Daar moet je toch over hebben nagedacht. Echt een innovatie in oorlogstijd.

Iemand vond het vandaag vreemd dat de Afghanen een Britse journaliste niet aan mootjes hadden gehakt, maar haar gewoon hadden vrijgelaten nadat was gebleken dat ze geen spion was. Je hebt echte en schijnbare paradoxen. Maar de Bush-boodschap van de goeden tegen de slechten begint hinderlijk tot mijn omgeving door te dringen.

© Jan de Zeeuw, 8-10-2001

[home] [andere columns] [vorige] [volgende]