De Volkskrant


Ik zat gisteren in mijn tuin ("stadstuintje", zou mijn broertje zeggen) met iemand te praten die zich ietwat schaamde voor haar blanke huid vanwege het vele leed dat blanken in het verleden zouden hebben aangericht. Ik vond dat onbegrijpelijk. Ze gebruikte tenminste nog het woord "blank". Je leest wel eens per ongeluk stukjesschrijfsters die ergens zijn geweest "waar de meeste bezoekers witte mannen" waren. Worden hier geen albino's gediscrimineerd?

Cameron Duodu schrijft stukjes in "de Volkskrant". De ochtend na het voornoemde gesprek, vandaag dus, las ik zo'n stukje. Het ging over Zimbabwe, een land waar een fascistisch regime de macht heeft. Het is huiveringwekkend wat daar gebeurt. De Engelse krant "The Independent" besteedt daar aandacht aan. Dat is in elk geval nog iets, zou je denken. Maar meneer Duodu schrijft: "Er is iets onprettigs aan de campagne van de Britse pers. (...) Zimbabwe heeft een gekozen parlement en ook Mugabe is zelf gekozen. (...) Mugabe behandelt blanken slecht. Iedere keer als Afrikaanse naties zich tegen blanken keren (...) laait het smeulende rascisme in Engeland op."

Meneer Duodo, wist u dat de economische boycot tegen Rhodesië destijds door "blanke" landen werd uitgevoerd? En dat die boycot tot de val van het regime Smith heeft geleid? En dat Ian Smith, hoe'n klootzak ook, geen fascist was, en Mugabe wel? Mensen worden vermoord om de kleur van hun huid! En de politie kijkt lachend toe! Mijn hemel! Waar elders ter wereld gebeurt dat!? Wist u dat Hitler ook zelf was gekozen? Is het licht bij u uitgegaan?

Ik dacht nou echt dat huidskleur in Nederland geen rol meer speelde. Maar het is blijkbaar ingewikkelder. Emancipatie van minderheden, of van allen die denken dat witte heteroseksuele mannen al duizend jaar voor hun beurt gaan, valt kennelijk niet mee.

Maar wat er in "de Volkskrant" staat is erger dan mijn onbegrip. Een kutkrant, zoals Joop Visser in één van zijn liedjes gezongen heeft. Halfslachtige en hypocriete verdedigers van fascisme aan het woord laten, zonder een woord van commentaar.

© Jan de Zeeuw, 25-8-2001

[home] [andere columns] [vorige] [volgende]