Schaken in Wijk aan Zee

Topalov

Topalov-Kramnik. De grootmeesters kunnen sinds hun beruchte WK-match van vorig jaar elkaars bloed wel drinken, dus toen de heren Nederland aandeden, stuurde het gewoonlijk niet in denksport ge´nteresseerde NOS-sportjournaal daar met plezier een stagiair op af. Die leverde een journalistieke wanprestatie, zodat heel niet-schakend Nederland nu denkt dat Kramnik een oplichter is die op het toilet Geheime Informatie heeft ontvangen.

Zullen de Bulgaar en de Rus handen schudden tijdens hun treffen op Corus Chess 2007? Fotografen verdringen elkaar voor de tafel waar straks een heel andere strijd geleverd gaat worden. Het is zaterdag 27 januari, de voorlaatste ronde in Wijk aan Zee. Topalov arriveert, Kramnik even later ook. Twee volwassen, gewetensvolle en intelligente mannen, maar geen woord, geen blik, laat staan een handdruk. De fotografen mogen na aanvang van de partij vijf minuten lang hun gang gaan. Daar maken ze ongegeneerd gebruik van.

Topalov en Kramnik vechten door tot er vrijwel niets meer op het bord staat. Om maar niet hardop "remise?" te hoeven zeggen. Soms vervormt topsport mensen, de sporters zelf en het publiek dat bloed ruikt. 

Topalov

27 januari 2007

[mei 2006]

Jan de Zeeuw