Eclips in Benin

Op Schiphol en soortgelijke luchthavens is het altijd geruststellend licht als je er arriveert. Ben je wel eens 's nachts in Afrika aangekomen? Je kijkt naar beneden en alles is donker, onheilspellend donker. Zaterdag om 23.55 uur land ik voor de tweede keer in mijn leven in donker Afrika. In Cotonou ditmaal, de hoofdstad van Benin.

Voor de tweede keer ga ik een totale zonsverduistering meemaken. Niet dat ik ze nou allemaal afloop, maniakken heb je al genoeg. In 1999 heb ik in het Noord-Franse dorpje Dun-sur-Meuse met eigen ogen gezien hoe het ene hemellichaam voor het andere schoof. Het was onbeschrijfelijk.

Nu waag ik een nieuwe poging, in ander gezelschap en in een ander land. En hopelijk bij een heldere hemel, want Benin is zonder wolken al spannend genoeg.

['Eclips' - Dun-sur-Meuse]

20 maart 2006


Milosevic

De meute in ServiŽ is boos & bedroefd omdat de misdadiger die ooit de Leider was, dood is. Raadselachtig, want ze zijn daar massaal door hem bestolen. Je ziet dit soort verblinding wel vaker in de geschiedenis van de mensheid. Maar meestal had de gestorven schoft in kwestie dan nog iets van charisma. Het gejammer van de ServiŽrs is daarom des te deerniswekkender. Veel verder dan: 'Niemand slaat een ServiŽr' is Milosevic als volksmenner niet gekomen. Onaangenaam karakter, slechte adem, te korte broekspijpen. Ergens ver weg zien Napoleon, Nero en de Oostenrijkse charmeur erop toe dat het mannetje niet te dicht bij hun Hall of Fame komt.

Een typisch Slavisch element bij al dit geweeklaag is dat het altijd andermans schuld is. De Grote Serf is niet zomaar overleden, hij is 'door Den Haag vermoord'.

Wat een heerlijke stad, Den Haag.

12 maart 2006

[februari] [april]

Jan de Zeeuw