Vreemdeling

'De 18-jarige vwo-scholiere TaÔda Pasic uit Kosovo moet Nederland verlaten. Minister Verdonk heeft dat besloten omdat het meisje volgens haar oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van de procedures rond de aanvraag van een verblijfsvergunning.' Lezen wij.

Petje af voor TaÔda, zou ik zeggen. Veel meegemaakt, al sinds haar twaalfde in dit land. Kan zij het helpen dat ze hier vrienden & vriendinnen heeft? Die leugentjes van haar getuigen bovendien van een gezonde dosis ambitie. Nog drie maanden en ze heeft haar diploma.

Mevrouw Verdonk heeft het meisje eerder door een diender uit de klas laten halen & opsluiten. Ach, formeel zal ze wel gelijk hebben in al haar rechtlijnigheid. Natuurlijk, je moet ergens een grens stellen. Maar hier nu net even niet.

Heeft dat mens geen ambtenaren? Kan ze niet een keer gewoon aan het werk gaan? Daar betalen we haar toch voor?

['Het gewone volk en de minister']

28 februari 2006


Vaccin

Mijn vliegangst heb ik overwonnen, mijn vaccinatieangst wordt steeds groter. Vandaag zat ik in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC, onuitsprekelijk, wat was er mis met AZL?) te wachten. Toen ik aan de beurt was, bracht ik toch rabiŽs maar te berde. Ik haat honden, zeker als ze Afrikaans & verwilderd zijn. Wat vreesde ik meer, die beesten of die prik? Het was niet echt nodig, zei de zuster, ik mocht het zelf beslissen. Eerst maar eens de reguliere naalden afwachten, dacht ik diep ademhalend. Gele koorts rechts, DTP links. Mijn hepatitisprotectie van tien jaar geleden was gelukkig nog niet uitgewerkt.

Tegenover mij zat een man die zo'n rabiŽsprik moest ondergaan. We raakten aan de praat. Hij zou gaan fietsen in Oman en de honden daar houden niet van fietsers, vertelde hij. Fietsen in Oman! Dat kan alleen een Nederlander bedenken. Dure vlucht, veel te warm daar, bier verboden, onbegrijpelijke taal, volledig verpakte vrouwen, geen rijwielreparateurs. Maar het was een aardige man die mijn injectieangst had gezien en mij voorstelde te kijken hoe dat in z'n werk ging. Hij onderging zijn behandeling glimlachend en ik besloot daarop tot een derde vaccinatie. Die moet in de komende weken twee keer herhaald worden.

Voor de derde keer vandaag verdween de punt van een naald in mijn huid. Het was bijzonder onplezierig. Maar de gedachte aan een hond met een kwaadaardige inborst en een geel gebit maakte veel goed. Al hoef ik op dat punt echt geen gelijk te krijgen.

27 februari 2006


Het vrije woord

'Er is hier gelukkig vrijheid van meningsuiting. Tegelijkertijd moeten wij ons realiseren wat onze beelden en ideŽen bij anderen kunnen veroorzaken.' Is hier weer eens een 4-havoscholier bij Rondom Tien aan het woord? Nee, het is onze eigen premier Jan Peter Balkenende.

Als je je realiseert wat jouw ideeŽn bij anderen kunnen veroorzaken, dan ben je iemand wiens brein onophoudelijk gloeit. Als je iemand anders voorhoudt een beetje voorzichtig met ideŽen te zijn, dan zit je zelf hoogstwaarschijnlijk zonder.

Een Deense krant heeft een paar onschuldige cartoons over de profeet en meisjesliefhebber Mohammed gepubliceerd. Dat was in september vorig jaar. 'Deense moslims' zijn toen naar hun broeders in ArabiŽ gereisd om dat te verklappen. Zelf heb ik bijna nooit tijd & geld voor dat soort reisjes, maar de wegen van Allah zijn ondoorgrondelijk en inmiddels geplaveid met allerlei heidense subsidies & uitkeringen. Dankzij de ochtone Deense verklikkertjes trapt de meute in Pakistan en IndonesiŽ nu massaal Deense ruiten in. Zonder die plaatjes ooit gezien te hebben.

En ach, het is nog wel te begrijpen ook. Maar Balkenende! Die was vroeger toch professor in het Vrije Westen? Zelfs onze haatzaaiende imams zijn minder gluiperig.

4 februari 2006

[januari] [maart]

Jan de Zeeuw