New Orleans

Berlijn is leuk, maar New Orleans is nog veel leuker. Of was. De ramp die de stad getroffen heeft, gaat me nogal aan het hart. 'People have fun here, I think that they should, but nobody from here ever come to no good", citeerde Randy Newman zingend zijn vader. Die dijk bij Lake Pontchartrain had inderdaad wel wat hoger gemogen. En dat onbeschaamde plunderen kwam me niet eens vreemd voor. Luiers, toiletpapier en Cola Light, terwijl tegelijkertijd al die pracht-cd's van jazzclub Snug Harbor onopgemerkt op het water dreven.

jdzh12515k.jpg (175092 bytes)
Foto: Washinton Post

['New Orleans'] [het wordt steeds erger]

31 augustus 2005


Berlijn II

De grootste kunstrover aller tijden? Napoleon, natuurlijk. Maar na mijn bezoek aan Berlijn ben ik daar niet meer zo zeker van. Halve steden hebben ze begin vorige eeuw naar hun hol gesleept, die Duitsers. Overal in Mesopotamië, Assyrië, Griekenland, Egypte en Turkije waren Duitse archelogen aan het opgraven, maniakaal en minutieus. Elk steentje, elke scherf voorzagen ze volgens een bepaald systeen van een nummertje. Honderden tientallen meters hoge pilaren hebben ze naar het vaderland verscheept. De plaatselijke sultan of emir telde zijn geld en grijnsde.

Maar er was tenminste betaald.

jdzh12511k.jpg (59379 bytes) jdzh12512k.jpg (65421 bytes)
jdzh12513k.jpg (54241 bytes) jdzh12514k.jpg (70806 bytes)

[Elgin Marbles]

30 augustus 2005


Denemarken

Ook in Denemarken was ik voor het eerst. Culinaire opwinding hoef je daar niet te zoeken, maar de mensen zijn er oprecht aardig. En de natuur is er wreed, zoals overal.

jdzh12509k.jpg (35018 bytes) jdzh12510k.jpg (39954 bytes)
Ze hangt er verleidelijk bij, dat moet je toegeven. Het zijn op z'n zachtst gezegd ambivalente gevoelens van zo'n langswandelende man. Wordt hij opgegeten vóór de daad of daarna? Of lukt hem ook nog zich tijdig uit de voeten te maken? In sommige culturen is de emancipatie wel erg ver doorgeschoten.

29 augustus 2005


Berlijn I

Ik heb zojuist kennisgemaakt met Berlijn. Wat een belevenis om de hartverscheurende geschiedenis van die stad te zien. Inmiddels is het een relaxte stad waar de creativiteit vanaf spat. Je komt adjectieven te kort. Eerst maar eens wat foto's uit het voormalige Oost-Berlijn.

jdzh12505k.jpg (83540 bytes) jdzh12506k.jpg (84805 bytes)
jdzh12508k.jpg (69250 bytes) jdzh12507k.jpg (57694 bytes)

27 augustus 2005


Tweede huis en tuin

'De fiscus is op zoek naar zwart geld dat Nederlanders hebben gestoken in de aankoop van een tweede huis in Turkije', lees ik vandaag ergens op een nieuwssite. Dat iemand de belastingdienst om de tuin wil leiden, begrijp ik heel goed. Hoewel de mensen die daar werken vele malen wellevender zijn dan de acceptgirobrigade van de gemankeerde stukjesschrijver Koos Spee.

Maar zo'n tweede huis! Terwijl je er welbeschouwd maar eentje nodig hebt. Persoonlijk heb ik liever een tweede vakantie. En kon ik me alles permitteren, een derde, een vierde, een vijfde...

'Het zijn allemaal leasewagens', sprak ooit de eigenaresse van een mooie auto misprijzend. Ze keek ietwat jaloers om zich heen naar al die andere mooie auto's.

19 augustus 2005


Boodschappen

Vandaag hoopte ik op de markt in Leiden tarbot aan te treffen. Die was er helaas niet. Wel zag ik griet liggen, nog twee lekkere dikke. Ik vroeg me hardop af of dat genoeg voor vijf personen zou zijn. De filerende visverkoper aarzelde. 'Je kunt van alle vier de filets een stukje afsnijden', zei hij. ' Maar nu ik even nadenk, ik heb vanochtend nog een klein grietje meegenomen. Die krijg je er gratis bij.' De Katwijker wroette in een bak ijs met victoriabaarzen erop en viste er tot mijn verbazing een klein grietje uit. 'Wat zijn ze lekker dik', zei ik. 'Het is nu platvissentijd', antwoordde de vishandelaar.

Voor de nog toe te bereiden tomatensoep moest ik tomaten hebben. Bij de gewone groenteboer kostten trostomaten één vijftig per pond, bij de Marokkaan was dat één vijfenentwintig per kilo. Als ik een tweeverdiener was geweest, zou me het niet zijn opgevallen. Maar nu even wel. Daar vallen die zes cent verschil per liter benzine waarover iedereen zich zo druk maakt bij in het niet.

Zometeen ga ik mijn heilbotreceptje op die grieten loslaten. 

27 augustus 2005


Gay Pride

Het had wel wat extravaganter gemogen, die gay pride botenparade. Nu was was het na vijf boten duidelijk: house- of dancemuziek en wat gekronkel van halfnaakte lichamen, ook de komende zeventig boten. Een uitje voor oudere Amsterdammers en gezinnetjes. Het bloemencorso is opwindender. Waarschijnlijk had Bin Laden binnenskamers gewaarschuwd dat zijn mannen zich zouden opblazen bij het zien van het eerste het beste geslachtsdeel. Hier wat foto's.

jdzh12501k.jpg (192451 bytes) jdzh12502k.jpg (213269 bytes)
jdzh12503k.jpg (236318 bytes) jdzh12504k.jpg (178944 bytes)

8 augustus 2005


Holocaust

Sommige mensen beweren dat Hitler geen zes miljoen joden heeft laten vermoorden. Ze zeggen dat het er hooguit driehonderdduizend waren, dat de gaskamers bedoeld waren om de kleding van krijgsgevangenen te ontluizen en dat de echte genocide door Polen en de Paus is begaan. Die mensen beschikken doorgaans over enige intelligentie, want beneden een bepaald IQ houd je je met dit soort vraagstukken niet bezig. Wel zijn het altijd halve of hele proleten met onfrisse bijbedoelingen.

In sommige landen is het verboden om zulks te beweren. Vreemd genoeg betreft het hier geen totalitaire regimes, maar zijn het gewoon West-Europese democratieën. Zo kon het gebeuren dat Siegfried Verbeke gisteren op Schiphol werd gearresteerd en vermoedelijk aan Duitsland zal worden uitgeleverd. Verbeke is een uiterst onsympathieke Vlaming vol frustraties, die overal luidkeels rondbazuint dat die zes miljoen zwaar overdreven is. En van de Duitse overheid mag je dat nu eenmaal niet zeggen.

Gary Kasparov, de grootste schaker aller tijden, beweert dat de Middeleeuwen nooit bestaan hebben. Maar hij zit gelukkig niet in de cel, hoewel Rusland niet echt bekend staat als de kampioen van het Vrije Woord. Als een mannetje als Verbeke morgen op een vergeten landmijn stapt, zal ik dat heimelijk toejuichen. Maar eerst zes miljoen joden vermoorden en ons daarna dwingend voorschrijven dat het er zes miljoen waren, dat is wel erg Duits.

Ik weet niet hoe dit in Nederland geregeld is. Maar met Donner in het kabinet en een meerderheid aan sukkels in de Kamer ben ik er niet gerust op.

[de site die Verbeke propageert] ['David Irving En Clairie Polak']

5 augustus 2005


Taal

Ik werk tegenwoordig in Brabant, wat erg leuk is. Veel plezierige mensen met een journalistieke achtergrond. We hadden het in een pauze over afwijkend Nederlands en een collega zei verongelijkt: 'Wij Brabanders moeten eerst drie jaar logopedielessen volgen voordat we ergens worden aangenomen.' Ze had wel gelijk, want de Amsterdamse dames die de NOS-journalen bevolken, kunnen 'v' noch 'z' uitspreken. Toch zijn die kennelijk wel aangenomen.

Brabant is een eind weg, dus kun je terugrijdend uitgebreid naar muziek of radio luisteren. In Amsterdam was een olifantje geboren en de dierenverzorger van Artis werd geïnterviewd. Hij was zo te horen een Amsterdammer, maar ineens hoorde ik hem zeggen: 'Onse dierenferblijfen moeten aan fele vazetten foldoen.'  Die zin heeft me minstens vijftig kilometer snelweg beziggehouden. Gewichtig kijkend boven je stand lullen, dat kennen we nu wel. Maar Amsterdammers blijken toch van meer markten thuis.

'Kunnen' en 'kennen' halen ze ook altijd door elkaar.

3 augustus 2005

[julil] [september]

Jan de Zeeuw